Archives

Canvas

Canvas is a digital artwork that utilizes custom software to create abstract color compositions derived from the daily motion of the city.

The algorithm analyzes each video for paths of motion, so moments like a person walking, or a car driving become the ‘brushstrokes’ that slowly create each abstraction, and as each video collides with the next, new compositions unfold in real time, allowing the city to paint pictures of itself.

Intentionally referencing the tradition of abstract painting, the artwork has the ability to generate more than 5,000 unique compositions from nearly 5 hours of initial footage specially shot at 16 locations within the River North neighborhood – reflecting the flow of people, traffic, trains, the river that borders it, and the sky above it.

Designed by ESI Design, Canvas is permanently installed at 515 North State Street, Chicago (USA).  It was selected as a winner of a 2018 Good Design Award.

Read More
Wells Fargo Center

The Wells Fargo Center, designed by Philip Johnson in 1983, is an iconic part of the Denver skyline. In my role with ESI Design I led the team to reimagine the entry experience.

Five separate columns of LED work together to create one monumental display that is 26 meters tall. Fluid patterns of nature flow down the vast atrium wall, creating an intentional contrast to the static of the stone. Ink drops, filmed in super slow motion at 1000 frames per second pour vivid color into the room, and then at other times thousands of small landscape images are tiled together to create epic mosaics of the Rocky Mountains.  A flock of 3,500 3D animated birds swirls and disperses in real-time, independently deciding on its own flocking behaviors at 60 frames per second, based on algorithmic rules of logic.

The vibrant media installation is visible from outside through the glass atrium, breathing new life into the surrounding streetscape and drawing passersby into the experience. The Denver Post called it the city’s “biggest piece of public art.”

Read More
In Residence

‘In Residence’ was a temporary public art project commissioned by the Liverpool Biennial in the UK. An initial project of their ‘On The Street’ program, which is an ongoing project to revive the neighbourhood of Anfield by engaging local communities with the arts.

Working with local young people, I created a site-specific video installation that imagines them inside these locked and boarded up houses. We removed the metal sheets that have largely replaced windows in that area, and converted the houses into temporary sources of light, by installing synchronized video projectors inside 5 separate houses on the same block.

The music that accompanies this video is by the incredibly talented Amiina (used with permission).

‘In Residence’ won the Celeste Prize 2010 for Video.

Read More
The Hidden Life of Bridges

“The first big success of this year’s Time-Based Art Festival… one of the most impressive truly public art projects I’ve seen in Portland… the projections were gorgeous, the words often eloquent, the sounds evocative… the project really engaged the people of Portland with some of its most important public assets” – Brett Campbell, The Willamette Week

A site specific public art installation commissioned by the City of Portland (Oregon), this project used the voices and faces of the bridge workers to tell the stories about the structures that connect the city that was once known as ‘Bridgetown’. Custom sensors were attached to the deck of the Hawthorn Bridge, to detect the vibrations caused by passing traffic, and this data was used to create a soundscape in real-time. Pre-recorded interviews with the workers were then mixed into this live, generative audio environment.  Speakers were hung above the walkway so that an audience could listen to the sound while watching projections on the neighboring Morrison Bridge.  The projections showed a sound wave that was responding in real-time to the audio heard on the Hawthorn Bridge, and as the audio peaked, the sound waves opened to reveal the faces of the speaker, as well as images of the hidden interiors of the bridges.

 

Read More
The Always Season

This digital print mural was commissioned by the Brooklyn Academy of Music (BAM) for the exterior wall of the Harvey Theatre. It borders with the public plaza outside 230 Fulton St, in Fort Green, Brooklyn.

The image was digitally composed from multiple photographs and printed onto a specialty material for exterior surfaces.

Read More